Facebook Twitter Pinterest email tisk

Dieta při vysokém cholesterolu - recepty na některá jídla s nízkým obsahem cholesterolu

Recepty na některá jídla s nízkým obsahem cholesterolu

Tyto recepty vám pomůžou snížit cholesterol bez léků. Pokud máte v rodině výskyt vysokého cholesterolu, určitě byste měli uvažovat o pravidelném zařazování těchto následujících jídel.



Čočková polévka

Ingredience:

Postup:

Čočka se nejprve nechá změknout ve studené vodě (ideální je nechat ji ve vodě naloženou alespoň den, pak se výrazně zkracuje doba vaření). Namočená čočka se dá vařit a do hrnce se přidá i pepř, bobkový list a nové koření (podle chuti). Mezitím si nakrájíme cibuli a zpěníme ji na oleji. Ke zpěněné cibuli přidáme mouku a mléko. Vše promícháme a krátce povaříme. Z hrnce s čočkou se vyndají kuličky nového koření a bobkový list, naopak se sem přidá vzniklý „bešamel“. Polévka se na závěr dochutí octem, česnekem, solí a pepřem.



Cuketové bramboráky

Ingredience:

Postup:

Nejprve je potřeba oloupat cuketu a nastrouhat ji. Cuketa se chvíli nechá odstát, aby pustila vodu. Voda se pak slije. K cuketě se přidá mouka, vajíčko, může se přidat i pokrájená kuřecí šunka a brambor. Vzniklá směs se zahustí strouhankou. Na závěr se vzniklé „těsto“ dochutí bylinkami, solí, pepřem a česnekem podle chuti. Ze směsi se vytvoří bramboráčky (= cukeťáčky), které se vloží na pečící papír a pečou se v předehřáté troubě na 180 ° asi 15 – 20 minut.



Zapečená brokolice

Ingredience:

Postup:

Brokolici je potřeba nejprve rozebrat na růžičky a pak ji dát vařit (mírně osolená voda). Uvařené růžičky se pak pokládají do zapékací mísy, která je vymazaná olejem a vysypaná strouhankou. Vytvoří se tak jedna vrstva brokolice. Na tuto brokolici se nasype nastrouhaný sýr a vloží se další brokolice. Poté si rozšleháme vejce s mlékem, vše mírně osolíme, opepříme a podle chuti nastrouháme muškátový květ. Směsí se pak zalije brokolice v zapékací míse. Vše se dá péct do trouby zhruba na 20 minut (musí vzniknout pěkná kůrka).



Rýžový nákyp

Ingredience:

Postup:

Rýže se nejprve krátce povaří ve vodě, poté se voda slije a rýže se nadále vaří v mléku, dokud z toho nevznikne tužší rýžová kaše. Než rýže vychladne, tak si utřeme žloutek s cukrem a připravíme si sníh z bílků. Sníh se rozdělí na polovinu. Část se společně s utřeným žloutkem vlije do rýžové kaše. Část rýžové kaše se nalije do vymazaného pekáče a navrch se položí vrstva ovoce. Následuje další vrstva rýžové kaše a na závěr se nákyp zalije zbytkem sněhu z bílků, do něhož se přidala ještě trocha cukru. Nakonec se nákyp dá péct do trouby. Peče se tak dlouho, než sníh na nákypu nezhnědne.



Losos s jogurtovou omáčkou

Ingredience:

Postup:

Plátky lososa nejprve omyjeme, osušíme a osolíme. Poté se obalí v hladké mouce, k níž přisypeme trochu mleté papriky. Poté si nakrájíme cibuli a lehce ji osmažíme. Na cibulku vložíme plátky lososa, velmi krátce je opečeme a pak hned podlijeme vodou a rybu chvíli dusíme. Plátky ryby se pak vyjmou a šťávu, která zůstala v hrnci (na pánvičce) zalijeme jogurtem, osolíme, opepříme podle potřeby a ještě chvíli povaříme. Nakonec se až přímo na talíři porce lososa zalije jogurtovou omáčkou.

Zdroj: Dieta při vysokém cholesterolu
Zveřejněno: 16.8.2017



SiteMAP