Facebook Twitter Pinterest email tisk

Vhodné potraviny při žlučníkové dietě - recepty

Recepty

Recepty při žlučníkové dietě nemusí být monotónní. Svůj jídelníček můžete obohatit o chutná, a navíc i zdravá jídla. Spousta receptů žlučníkové diety je dostupných na internetu. Mějte ale na paměti, že každý člověk je originál, takže co může konzumovat jeden, druhému může způsobit bolesti.

Pomoci s výběrem receptů pro žlučníkáře může tato kuchařka, která vám poradí, co vařit při žlučníkové dietě. Výtečné jsou pak recepty na kuřecí maso v této kuchařce.

A co třeba naše kuchařka? Zde je několik tipů na vhodné recepty:



Zapečené těstoviny se špenátem

Ingredience: 300 g těstovin, 1 balení mraženého špenátu, 2 bílky, 100 g eidamu (20%), sůl, máslo

Postup: Těstoviny uvaříme v osolené vodě, ale tak, ať nejsou úplně uvařené. Mezitím rozpustíme v hrnci špenát a necháme chvíli vařit. Lehce osolíme a můžeme přidat i trošku másla. Nastrouháme sýr na struhadle. Mísu na zapékání vymažeme máslem a vkládáme vrstvu těstovin, špenátu a strouhaného sýra. Opakujeme ještě jednou, poté zalijeme směsí dvou rozmíchaných bílků se solí (ne sníh) a nakonec posypeme sýrem. Pečeme v troubě asi 20 minut. Recept je koncipován na 4 porce.



Šunková pomazánka

Ingredience: 250 g šunky s podílem masa 93–95 %, 200 g čerstvého sýra Cottage light, 1 rovná kávová lžička rajského protlaku, sůl, hladkolistá petržel

Postup: Do nádoby dáme šunku pokrájenou na menší, asi centimetrové čtverečky. Přidáme čerstvý sýr a rajský protlak. Vše rozmixujeme do hladka. Ochutnáme a trochu dosolíme. Ještě jednou, krátce, pustíme mixér nebo sekáček, přidáme rozsekanou nať z petržele a máme hotovo.



Kuřecí maso ve špagetách

Ingredience: 100 g kuřecích prsíček, 2 rajčata, rajský protlak, 50 g strouhaného eidamu, mletá sladká červená paprika, mletý kmín, petrželová nať, špagety

Postup: Kuřecí prsa nakrájíme na kostičky, okořeníme je a dusíme v trošce vody. Přidáme k nim na kostičky nakrájená rajčata. Až bude maso měkké, přidáme rajský protlak (cca 2 polévkové lžíce) a petrželovou nať. Omáčka by neměla být moc vodnatá. Při servírování omáčkou polijeme špagety, které posypeme sýrem. Tento jednoduchý a chutný recept je určen pro jednu osobu.



Salát z červené řepy

Ingredience: uvařená červená řepa, špetka soli, sýr Cottage light, hrst nasekané hladkolisté petrželky

Postup: Uvařenou řepu nastrouháme, lehce osolíme. Přidáme nasekanou petrželku a dle chuti sýr Cottage light. Vše promícháme. Můžete podávat k bramborové kaši s plátkem libového masa.



Treska se sýrem

Ingredience: 150 g tresky, 50 g tvrdého sýra (do 30 %), 1 citron, sůl, kmín, brambory, máslo

Postup: Rybu omyjeme a osušíme, poté ji položíme na plech vyložený pečicím papírem a následně ji pokapeme šťávou z citronu. Dále ji trošku osolíme a okmínujeme. Nastrouháme sýr na struhadle a hustě jej nasypeme na rybu. Vložíme do trouby vyhřáté na 180 °C a pečeme cca 15–20 minut. Hotovou rybu podáváme s brambory a máslem. Recept je určen pro jednu porci.

A jaké jsou vaše tipy na žlučníkovou dietu?

Zdroj: Vhodné potraviny při žlučníkové dietě
Zveřejněno: 14.2.2017



SiteMAP