Facebook Twitter Pinterest Google + email tisk

Nemoc dna a její přírodní léčba - recepty

Recepty

Zde jsou podrobně rozepsány recepty z výše uvedeného jídelníčku.



Kukuřičné lupínky

Ingredience: 2 šálky kukuřičných vloček, 1 šálek 1% nízkotučného mléka, 1 šálek ovoce (čerstvé nebo zmrazené/rozmrazené, například jahody)

Postup: Vložte kukuřičné vločky do malé misky, zalijte je mlékem a přidejte ovoce.



Těstoviny se zeleninou

Ingredience: špagety, 2 lžičky olivového oleje, 2 stroužky česneku, 1 lžíce rajské omáčky, 4 šálky rozkrájené cukety, 3/4 lžičky soli, trocha černého pepře, 2 lžíce parmazánu

Postup: Uvařte špagety bez soli a bez tuku. Zahřejte olej ve velké pánvi na středně vysokém ohni. Přidejte chilli, omáčku (můžete přimíchat trochu chilli papričky) a rozdrcený česnek. Restujte cca 1 minutu, aby se spojily chutě. Přidejte na kostičky nakrájenou cuketu a vařte za stálého míchání přibližně 4 minuty. Vzniklou směs dochuťte solí a pepřem a podávejte na uvařených špagetách. Povrch pokrmu posypejte sýrem.



Kachní salát s pomeranči

Ingredience: 1 lžíce sherry octa, 4 pomeranče, 1 čajová lžička dijonské hořčice, 1 lžíce olivového oleje, 1/4 lžičky soli, 1/4 lžičky pepře, 1 malá kachní stehna, 6 šálků míchaných zelených zimních salátů, 1/4 šálku nakrájených a opečených lískových oříšků

Postup: V míse rozmíchejte ocet, pomerančový džus, který připravíte ze šťávy pomerančů, hořčici a olej a ochuťte solí a pepřem. Zálivku přidejte k rozkrájeným kachním prsům a natrhaným salátům, posypte opraženými oříšky a dozdobte kousky zbylého pomeranče.



Dýňové placičky

Ingredience: 1/2 šálku dýňové konzervy, 1/2 šálku vanilkového jogurtu s nízkým obsahem tuku, ¼ lžičky sody na pečení (prášku do pečiva), 1 žloutek, 4 bílky, ¼ šálku polohrubé nebo celozrnné mouky, trocha soli, javorový sirup nebo med

Postup: Rozmačkanou kompotovanou dýni, jogurt, prášek na pečení a žloutek spojte. Přidejte mouku a ušlehané bílky s trochou soli. Ze vzniklého těsta vytvarujte placičky a opečte na pánvi potřené olejem cca 3 minuty po každé straně. Upečené placičky polijte medem nebo javorovým sirupem a můžete konzumovat.

A ještě něco pro masožravce, mlsouny a „polévkáře“...



Kuře se zeleninovými brambory

Ingredience: 2 citrony nakrájené na tenké plátky, 6 čerstvých šalvějových listů, 1 kuře, 3 lžičky olivového oleje, 1 větší mrkev a půl celeru (obojí rozkrájené na nudličky), brambory, 2 polévkové lžíce čerstvého tymiánu

Postup: Předehřejte troubu. Šest plátků citronu a šalvějových listů dejte pod kůži kuřete. Vložte zbývající citron do dutiny kuřete. Kuře omotejte provázkem, tak aby náplň nevypadla, poté kuře potřete olejem a položte jej do pekáče. Pečte v dolní třetině trouby po dobu 1 hodiny a 15 minut. Upečené kuře nechte poté v teple odpočívat cca 15 minut.

Mezitím si nakrájejte kořenovou zeleninu na tenké nudličky. Do výpeku z kuřete dejte péct omyté a oloupané brambory, pokrájené na měsíčky. Smažte brambory v pekáči se zbývajícím olejem a tymiánem. Při pečení občas promíchejte. Pečte přibližně 45 minut nebo až do chvíle, kdy jsou brambory měkké. Před dopečením přidejte pokrájenou zeleninu.

Odstraňte kůži z kuřecího masa. Zlikvidujte citrony z dutiny. Nakrájejte na 4 porce a podávejte se zeleninovými brambory.

Tip: Jako přílohu můžete použít rozmarýnové brambory. Ty se pečou se snítkami rozmarýnu a jsou výborné.



Zmrzlinové pohlazení

Ingredience: 1 šálek čerstvého ovoce (ostružiny, maliny, jahody nebo kombinace), 2 lžíce medu, 1 lžíce čerstvé citronové šťávy, 2 broskve nakrájené na plátky, 2 šálky nízkotučné vanilkové nebo jiné zmrzliny

Postup: Ovoce, med a citronovou šťávu rozmixujte do hladké konzistence. Přeceďte přes jemné sítko a dejte do misky. Broskev nakrájejte na tenké půlměsíčky. Na talířek dejte kopeček zmrzliny a tenké plátky broskve. Povrch zmrzliny přelijte rozmixovanou směsí a ozdobte mátovým lístečkem.



Polévka

Ingredience: 2 lžičky řepkového oleje, 1/2 šálku nakrájené šalotky, 3 šálky oloupaného sladkého bramboru, 1 a 1/2 šálku nakrájené oloupané mrkve, 1 lžíce nastrouhaného zázvoru, 2 lžičky kari koření, 3 šálky domácího zeleninového vývaru (méně slaného), 1/2 čajové lžičky soli

Postup: Zahřejte olej ve velké pánvi. Přidejte šalotku, smažte 3 minuty, nebo dokud nezesklovatí. Přidejte brambory, mrkev, zázvor a kari. Vařte 2 minuty. Přidejte vývar a vařte 25 minut. Nalijte polovinu polévky do robotu a rozmixujte do hladka. Opakujte postup se zbývající polévkou. Povrch polévky ozdobte řeřichou či jinými bylinkami.

Znáte také nějaké recepty na jídlo pro jedince trpící dnou? Napište nám...

Zdroj: Nemoc dna a její přírodní léčba
Zveřejněno: 23.10.2017



SiteMAP